Chleb wiejski na zakwasie bez drożdży, długo fermentowany.
Tym razem prawdziwy unikat. Dla znawców tematu – występuje on pod nazwą Vermont lub Tartine bread. Nasza interpretacja tego wyjątkowego chleba nosi nazwę Nocny Wiesiek. „Nocny” – gdyż fermentuje całą noc. „Wiesiek”, gdyż jest chlebem typowo wiejskim. Proces przygotowania takiego pieczywa jest długi i pracochłonny. Pieczywo wyrasta wyłącznie na zakwasie pszennym, bez dodatku drożdży. Chleb jest kilkukrotnie składany aby uzyskać odpowiednią porowatość. Na koniec fermentuje w koszyczkach w chłodzie ponad 20 godzin. (świadczą o tym drobne bąbelki na skórce). Dzięki długiej fermentacji enzymy w cieście rozbijają białka glutenowe dlatego chleby są lepiej przyswajalne, zdrowsze i niepowtarzalne pod każdym względem. Na tak czasochłonne i wyjątkowe chleby pozwalają sobie jedynie mikropiekarnie w dużych miastach lub chlebowi pasjonaci w swoich domach, gdzie liczy się wyłącznie jakość. Dbając od lat o Państwa zdrowie i podniebienia Piekarnia Rochna podjęła się tego zadania.
Jeżeli jakiś chleb ma smakować tak “jak kiedyś” to właśnie Nocny Wiesiek.
___________________________
Chleb planujemy piec od pn-pt w ograniczonych ilościach wyłącznie na nasze sklepy firmowe. Z czasem pojawią się wersje z różnymi dodatkami.
*Skład: mąka pszenna, orkisz, graham, woda, naturalny zakwas, sól.