Pączek z czekoladą

Waga: 0,07 kg
Pączek – pulchne ciastko drożdżowe z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli. nadziiewane marmoladą, budyniem. smażone na głębokim tłuszczu Gotowy jest zwykle lukrowany lub obsypywany cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.
Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich, o których pisał Mikołaj Rey w “Żywotach człowieka poczciwego
Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. W tłusty czwartek przeciętny Polak zjada 2,5 pączka, a wszyscy Polacy razem w tym czasie pochłaniają ich prawie 100 milionów.
Pozostałe produkty w tej kategorii
Babka Truflowa
Sezamek/Płatek owsiany
Babka piaskowa w formie
Babeczka z wiśnią
Jagodzianka
Łezka
Kokosanka
Rogaliki Francuskie
Babka piaskowa
Sznek z marmoladą
Makowiec
Chruściki
Ciastko półfrancuskie z czekoladą (koperta)
Pączek z Budyniem
Gniazdko
Rogaliki
Sznek z makiem
Ciastka Czekoladowe
Ciastko kruche
Sznek z twarogiem
Drożdżówka
Biszkopt
Kruszonka
Pączek z marmoladą
Sznek ósemka
Pierniczki
Ciastko kruche