Pączek z Budyniem

Waga: 0,08 kg
Pączek – pulchne ciastko drożdżowe z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli. nadziiewane marmoladą, budyniem. smażone na głębokim tłuszczu Gotowy jest zwykle lukrowany lub obsypywany cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.
Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich, o których pisał Mikołaj Rey w “Żywotach człowieka poczciwego
Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. W tłusty czwartek przeciętny Polak zjada 2,5 pączka, a wszyscy Polacy razem w tym czasie pochłaniają ich prawie 100 milionów.
Pozostałe produkty w tej kategorii
Ciastko półfrancuskie z czekoladą (koperta)
Chruściki
Makowiec
Biszkopt
Łezka
Sznek ósemka
Pierniczki
Drożdżówka
Ciastka Czekoladowe
Sznek z twarogiem
Rogaliki
Ciastko kruche
Babeczka z wiśnią
Sezamek/Płatek owsiany
Pączek z marmoladą
Babka piaskowa
Babka piaskowa w formie
Sznek z makiem
Gniazdko
Jagodzianka
Ciastko kruche
Kokosanka
Sznek z marmoladą
Pączek z czekoladą
Rogaliki Francuskie
Kruszonka
Babka Truflowa