Makowiec

Makowiec – ciasto drożdżowe zawijane z masą z maku oblane lukrem. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej.
Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś “dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju i płodności oraz spokojnego snu.
Pozostałe produkty w tej kategorii
Sznek z makiem
Jagodzianka
Sezamek/Płatek owsiany
Pączek z Budyniem
Babka Truflowa
Drożdżówka
Kruszonka
Ciastko kruche
Rogaliki Francuskie
Pączek z marmoladą
Ciastko kruche
Sznek z twarogiem
Chruściki
Biszkopt
Babka piaskowa
Pączek z czekoladą
Babeczka z wiśnią
Rogaliki
Ciastko półfrancuskie z czekoladą (koperta)
Gniazdko
Ciastka Czekoladowe
Sznek ósemka
Kokosanka
Pierniczki
Sznek z marmoladą
Babka piaskowa w formie
Łezka