Razowy

Waga: 0,70 kg
Pieczywo pełnoziarniste to takie, które jest wypiekane z mąki powstałej z całych ziaren zboża: jądra, kiełka i łuski, są one obecne w pieczywie pełnoziarnistym w postaci pełnoziarnistej mąki.
Zewnętrzna warstwa ziarna , zawiera dużo więcej błonnika, substancji bioaktywnych, witamin i minerałów niż jego środek, z którego powstaje biała (oczyszczona) mąka. Jak wykazują najnowsze wyniki badań, produkty pełnoziarniste (w tym pieczywo pełnoziarniste) wspomagają działanie układu pokarmowego, redukują ryzyko nadwagi oraz mają wpływ w profilaktyce chorób serca i cukrzycy.
Pieczywo produkowane z naturalnego zakwasu posiada powstały w wyniku fermentacji kwas mlekowy. Stosowany jest jako wspomagający trawienie i hamujący rozwój szkodliwych dla nas bakterii a także związków rakotwórczych .* . Sprzyja natomiast mnożeniu się w jelitach bakterii probiotycznych. Tych samych, które zwiększają odporność organizmu.
Składniki:
mąka żytnia-razowa, woda, drożdże, mąka pszenna, naturalny zakwas, sól.