Pyszne i zdrowe
pieczywo

Wieloletnie
doświadczenie

Jakość i Tradycja
to nasza specjalność

Produkcja Chleba

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż nasze piekarnie są zakładami rzemieślniczymi, a nie przemysłowymi. Dominuje u nas tradycyjna, ręczna obróbka ciasta.

Etap powstawania mąki na chleb, dostępny po kliknięciu linku z filmem: http://www.youtube.com/watch?v=JE9hJmLdpho .

PROCES PRODUKCJI CHLEBA

Magazynowanie i kontrola

Gdy mąka znajdzie się u nas w magazynie (składowana w workach). Przystępujemy do wstępnej analizy jej jakości i właściwości, na podstawie informacji o danej partii udzielanej nam przez młyn.Następnie po obowiązkowym odleżeniu (dojrzeniu) mąki w magazynie, przystępujemy do próbnego wypieku, aby sprawdzić jak dana partia surowca zachowuje się w naszej piekarni i czy uda się z niej uzyskać dobry chleb.

Dozowanie składników

Gdy parametry mąki są zgodne z naszymi oczekiwaniami, przystępujemy do zrobienia ciasta na chleb. Do dzieży przesiewamy mąkę w celu napowietrzenia jej i pozbycia się przypadkowych ciał obcych aby te, nie dostały się do dzieży. Do mąki dodajemy pozostałe składniki takie jak sól, drożdże, wodę. Dodajemy, także nasz wcześniej przygotowany naturalny zakwas, dzięki niemu nasz chleb ma smak i zapach.( Więcej o zakwasie w dziale „Chleb i zdrowie”)

Mieszanie ciasta

Kiedy wszystkie składniki znajdują się w dzieży, przystępujemy do mieszania ciasta, kluczowe znaczenia ma tu czas i intensywność mieszania.

Formowanie kęsów

Gdy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję, piekarze przystępują najpierw do odważania kęsów a potem do ręcznej obróbki, polegającej na zaokrąglaniu (werkowaniu) i wydłużaniu (lęgowaniu) kęsów. W większych piekarniach, te wszystkie czynności robią za piekarzy maszyny, jednak chleb (mimo, że bardziej równy) jest gorszej jakości i nie dorównuje chlebowi formowanemu ręcznie.

Rozrost

Kiedy kęsy są uformowane , piekarze układają je na wózkach i wjeżdżają nimi do tzw. garowni. Tam bochenki mają idealne warunki do wyrośnięcia (najistotniejsze są tu temperatura i wilgotność) W tej fazie bochenki są również nacinane.

Wypiek

Gdy bochenki wyrosły, piekarze przystępują do wsadzenia ich do pieca. Po określonym czasie z pieca wyjeżdżają gorące bochenki, które układa się w magazynie chleba, do ostygnięcia.

Krojenie

Gdy bochenki ostygną, rozpoczyna się ich krojenie w maszynie zwanej krajalnicą. Bochenki są krojone a następnie pakowane i zamykane.

Wywóz

Tak przygotowane chleby trafiają do koszy i są pakowane na nasze samochody dostawcze. Chleb, razem z naszym pozostałym asortymentem, trafia wcześnie rano do sklepów na terenie Kwidzyna i cieszy podniebienia wszystkich którzy się na niego zdecydują.