Pyszne i zdrowe
pieczywo

Wieloletnie
doświadczenie

Jakość i Tradycja
to nasza specjalność

Chleb a dieta odchudzająca, indeks glikemiczny.

Wokół pieczywa narosło bardzo wiele mitów. Najpopularniejszy to ten, że skuteczna dieta odchudzająca powinna odbywać się bez chleba i bułeczek. Nic bardziej mylnego. Węglowodany złożone są podstawą piramidy żywieniowej zarówno dla osób o prawidłowej masie ciała jak i dla tych borykających się z nadmiernymi kilogramami. Są bowiem podstawowym źródłem energii w większości diet. Ważne jest jednak ile ich spożywamy i w jakiej ilości, a także z jakimi dodatkami.

Indeks glikemiczny podstawą w odchudzaniu.

Indeks glikemiczny (IG) to wartość, która określa jak szybko po spożyciu posiłku zwiększa się stężenie glukozy we krwi. Im niższy IG tym wolniej stężenie cukrów we krwi wzrasta , im wyższy tym oczywiście szybciej. Nagłe skoki glukozy we krwi są bardzo niekorzystne. Głównie z tego względu, że produkowane są większe ilości insuliny, a co z tym związane- występują duże wahania cukru we krwi. Z kolei wahania cukry we krwi nie są przyjemne i powodują szybkie uczucie głodu. Dlatego osoby będące na diecie ubogo energetycznej powinny wybierać produkty o niskim IG w tym pieczywo.Pieczywo takie bogate jest w błonnik pokarmowy, który nie dość, że daje przyjemne uczucie sytości, reguluje pracę jelit, to jeszcze wpływa korzystnie na efekty diety odchudzającej.

Bez węglowodanów ani rusz.

Węglowodany są podstawowym źródłem energii. Dlatego też nie można ich wykluczać praktycznie z żadnej diety (nawet z diety cukrzycowej). Owszem, przy diecie redukcyjnej ogólna energetyczność jadłospisu jest mniejsza ale węglowodany nadal powinny stanowić ok 55-60% energetyczności diety. Oznacza to, że nie spożywając ziemniaków, ryżu, kasz czy makaronów (ani cukrów prostych) kobieta o umiarkowanej aktywności fizycznej ok 35 roku życia może śmiało zjeść około 5 kromek pieczywa na dobę, a mężczyzna nawet dwa razy więcej.

Garść wskazówek dobrych do odchudzania.

  • Wybierajmy chleb z pełnego ziarna (np. razowy) można z niego zrobić pyszne grzanki ( np. do sałatek lub zupy) czy bruschettę ( np. z pomidorami i mozzarellą)
  • Zrezygnujmy z masła i margaryny, zamiast tego użyjmy serka homogenizowanego zamiast typowego tłuszczu. Można także delikatnie pokropić pieczywo świeżą oliwą extra virgin
  • Zadbajmy aby na kromce pojawiły się dwa różne warzywa, np. sałatka + pomidor, rukola + ogórek czy papryka, dowolne kiełki.
  • Wybierzmy jeden konkretniejszy dodatek np. chudą szynkę, polędwicę lub ser żółty, twarożek lub mozarellę.

Pieczywo może, a nawet powinno pojawiać się w dietach odchudzających, gdyż nie tylko daje uczucie sytości, ale także warunkuje dobre nawyki żywieniowe. Nie sposób bowiem schudnąć ograniczając 60% energii pochodzącej z węglowodanów. Sukcesem jest ograniczenie wszystkiego po trochu, a następnie powrót do normalnego odżywiania, utrzymując zmniejszoną masę ciała przez lata.

Polecamy nasz chleb IG o niskim indeksie glikemicznym: http://piekarniarochna.pl/oferta/chleby/ig_dla_diabetykow.html